Een advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft gezegd dat de Belastingdienst geen verkeerscamera’s mag inzetten om belastingplichtigen te onderzoeken. Dat staat in zijn advies aan het hoogste gerechtshof van ons land.

Volgens advocaat-generaal Niessen maakt de belastingdienst daarmee inbreuk op het recht op privacy.

De Belastingdienst maakt zich volgens hem schuldig aan het systematisch en permanent vastleggen van de fotogegevens. Dat mag niet, ook al is het fotograferen van mensen in de openbare ruimte volgens Niessen in principe toegestaan.

Ook kan de Belastingdienst zich niet beroepen op de wet voor deze praktijken, stelt de advocaat-generaal. Daar blijkt namelijk niet uit dat de fiscus bevoegd is om de cameragegevens te gebruiken om actief onderzoek te doen naar belastingplichtigen.

Leasen

Niessen geeft zijn advies in een zaak tussen een werknemer die een auto least en de Belastingdienst. De werknemer leverde voor zijn leaseauto een vragenformulier en administratie van zijn ritten in bij de fiscus. Maar de belastinginspecteur heeft op basis van foto’s genomen door verkeerscamera’s gezegd dat de administratie niet klopt, omdat de auto is gesignaleerd op meer plekken dan aangegeven.

Guido de Bont, advocaat van de leaser, gelooft in de zaak van zijn cliënt en denkt niet dat de Hoge Raad het advies van Niessen zal afwijzen. ,,De Nederlandse rechter heeft niet heel veel ruimte om van het advies af te wijken, vooral omdat de hogere Europese rechter er hetzelfde in staat.”

De Bont zegt wel dat het afwachten blijft van wat de Hoge Raad voor uitspraak doet. Zijn collega Annabel Vissers wijst erop dat dit een uitspraak kan zijn met verstrekkende gevolgen. ,,Als het advies wordt gevolgd, mag elk bewijs dat is verzameld via deze methode niet gebruikt worden door de Belastingdienst. Dat geldt dus ook voor alle andere zaken die nog lopen. Daarin wordt het camerabewijs ook in een keer onbruikbaar. Dan rijst in die zaken de vraag of er nog wel genoeg bewijs is om de aanslagen in stand te houden.”

bron; www.ad.nl