De Europese Unie heeft een aantal veiligheidssystemen als verplicht gesteld voor nieuwe auto’s vanaf 2022. Een aantal autofabrikanten leveren sommige van deze systemen al als opties, binnenkort wordt dit standaard.

De Europese Unie stelt eisen voor de veiligheid van nieuw-geleverde auto’s vanaf 2022. Hierin streven zij lokale overheden voorbij. De gestelde eisen gelden voor het standaard maken van een aantal ADAS voorzieningen. ADAS staat voor Advanced Drivers Assistance Systems, wat een verzamelnaam voor rijhulpsystemen is.


Gestelde ADAS eisen

Er wordt onderscheid gemaakt in rijassistentie en veiligheidssystemen
Enkele rijassistenten die vanaf 2022 verplicht worden zijn:

 • Vermoeidheids- en smartphonegebruik-waarschuwingssystemen
 • Rijbaanondersteuning (lane departure)
 • Parkeersensoren
 • Noodremsysteem
 • Intelligente snelheidsbegrenzer

Veiligheidssystemen die onder de ADAS voorzieningen vallen:

 • Voorruit met veiligheidsglas om bij aanrijdingen zwakke weggebruikers te beschermen
 • Verbeterde veiligheidsgordels
 • Voorbereidingen voor een alcoholslot

 

Verkeersslachtoffers terugdringen

Deze verscherpte eisen vloeien voort uit de toenemende verkeersdrukte en de daarbij behorende verkeersslachtoffers. Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle ongevallen te herleiden zijn naar menselijke fouten. In Europa komen er jaarlijks 25.000 mensen om als gevolg van een verkeersongeval. Door het verplicht stellen van enkele rijhulpsystemen moeten binnen 15 jaar het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk verminderen.

 

Wat kunt u zelf nu al doen?

Als automobilist kunt u zelf zaken als telefoongebruik in het verkeer terugdringen zodat u met meer focus achter het stuur zit. Als u ook een wagenpark in beheer heeft kunt u erop toezien dat ook uw collega’s zich bewuster gedragen in het verkeer.

Met fleetmanagement software krijgt u inzicht in verschillende data van alle voertuigen in uw wagenpark. Naast praktische informatie zoals onderhoudsintervallen en een rittenregistratie is het ook mogelijk in inzicht te krijgen in de verkeersveiligheid van uw medewerkers.

Denk hierbij aan:

 • Rijgedrag;
 • Snelheidsovertredingen;
 • Brandstofverbruik;
 • Live locatie van voertuigen.

Besparen op kosten

Mede dankzij deze informatie is het gemakkelijk om te identificeren hoe er met uw voertuigen in het verkeer omgegaan wordt. Daarnaast kan er met de inzet van een betrouwbaar fleetmanagement systeem op bedrijfskosten bespaard worden.

Een fleetmanagementsysteem is in de meeste voertuigen in te bouwen en is al rendabel vanaf een wagenpark vanaf twee voertuigen. Informeer direct naar wat Fleetassist voor uw organisatie kan betekenen!