Spoorwegorganisatie Deutsche Bahn heeft de Duitse mobiliteitsprijs 2019 in ontvangst mogen nemen voor twee innovatieve projecten. De projecten betreffen een mobiliteitsapp en een mobiele huisartspost genaamd DB Medibus. Fleetaccess heeft een totaaloplossing inclusief Fleetassist ingebouwd in de DB Medibus.

De prijs richt zich op innovaties in de transport en infrastructuur welke de kwaliteit van leven in Duitsland vergroten. Deutsche Bahn introduceerde een voertuig gericht op de medische sector en een app speciaal ontwikkeld voor intelligente mobiliteit op aanvraag. Deze app was specifiek voor de stad Hamburg en omgeving ontwikkeld omdat hier de de aansluiting op het openbaar vervoer niet als voldoende wordt geacht.

Medibus VDL Deutsche Bahn

foto: Foto Medibus_DB AG-Dominic Dupont

DB Medibus – de mobiele medische praktijk

De DB Medibus is een innovatieve manier om de toegang tot medische infrastructuur te verbeteren. Met name voor ouderen blijkt het nog steeds erg lastig om in landelijke gebieden de weg naar de dichtstbijzijnde arts te vinden. Deze innovatie is dan ook vooral gericht op minder verbonden regio’s.

De bussen zijn door het Nederlandse VDL omgebouwd tot een mobiele praktijk voor algemene geneeskunde. Het bevat een spreekkamer, behandelkamer, wachtruimte en een eigen laboratorium. Hierdoor is de bus feitelijk een mobiele huisartsenpost en van alle noodzakelijke apparatuur voorzien.

Omdat de DB Medibus zeer uitgebreid uitgerust is met de benodigde medische apparatuur was de beveiliging van de bus een belangrijk aspect tijdens de ontwikkeling. Daarnaast is de DB Medibus een mobiele praktijk en zal ingezet worden in landelijke gebieden. Daarom is het belangrijk om ten alle tijden te kunnen volgen waar het voertuig is en wat de status ervan is.

Fleetassist ingebouwd in DB Medibus naast een custom made alarm systeem

Voor de beveiliging van de DB Medibus is een beroep gedaan op de expertise van Fleetaccess. Naast de behoefte aan een “out-of-the-box” beveiligingssysteem wilde Deutsche Bahn ook een state-of-the-art voertuigvolgsysteem om de voertuigen te kunnen tracken. Omdat Fleetaccess gespecialiseerd is in het verzorgen van totaaloplossingen voor wagenparken kon Fleetaccess een Fleetassist volgsysteem in de DB Medibussen inbouwen.

Op deze wijze is de DB Medibus optimaal beveiligd tegen diefstal én inbraak. Ook kan Deutsche Bahn ten alle tijden traceren waar de DB Medibus zich bevindt, wat de technische status is en hoe er met de voertuigen omgegaan wordt.

Fleetaccess, de totaaloplossing voor uw wagenpark

Met meer dan 10 jaar ervaring is Fleetaccess expert in voertuigbeveiliging te noemen. Fleetaccess biedt oplossingen voor het beveiligen van voertuigen van bijna elk formaat of prijsklasse. Dit kan middels een gestandaardiseerde methode of een “out-of-the-box” oplossing voor complexere voertuigen zoals de DB Medibus. Fleetaccess beheert in deze het gehele proces, zodat wij een totaaloplossing bieden voor het gevraagde concept. Daarnaast is Fleetaccess ook uw partner voor de inbouw van uw Fleetassist producten, zodat u bij één adres terecht kunt om alles omtrent uw wagenpark te regelen.