Onlangs is in Europa de tweede generatie tachograafsystemen uitgerold. De nieuwe zogenaamde ‘smart’ tachograaf biedt een tal van upgrades ten opzichte van de vorige generatie. Fleetassist biedt met de 0.81.0 update voor TrustTrack vanaf heden ondersteuning voor de nieuwe tachograaf. Fleetassist is een van de eerste Nederlandse fleetmanagement systeem dat de nieuwe smart tachograaf ondersteunt.

GNSS: nieuwe satelliet koppeling

De digitale tachograaf maakt het gebruik van een rittenregistratie een stuk gemakkelijker. Zo is het met de digitale tachograaf mogelijk om automatisch precieze locaties vast te leggen middels satellieten of koppeling met een GPS systeem. Dit zogenaamde GNSS, ook wel Global National Satellite System, zorgt ervoor dat de nieuwe smart tachograaf continue in verbinding staat en zo zeer precies de locatie van het voertuig kan bepalen.

DSRC: controles on-the-go

Ook kunnen controleurs op afstand controles uitvoeren middels dedicated short range communication (DSRC). Dit systeem bewaard élke minuut de meest recente ritgegevens benodigd voor wegcontroles.

Dit betreft enkel gegevens die van belang zijn voor wegcontroles, zoals de langste stroomstoring, fout in bewegingsgegevens, geregistreerde snelheid en rijden zonder kaart. Op deze manier hoeft de bestuurder niet meer te stoppen om de controles uit te kunnen voeren. Dit scheelt onnodige wachttijd en de hieruit voortvloeiende hogere transportkosten door vertraging.

UTC tijden-correctie & intelligente transport systemen

De nieuwe smart tachograaf ondersteunt ook de mogelijkheid van een gestandaardiseerde interface dat ervoor zorgt dat een extern apparaat gebruik kan maken van door de tachograaf gegenereerde gegevens. De persoonsgegevens zijn hierbij beschermd en kan alleen ingezien worden bij toestemming van de bestuurder.

Voor de langere ritten beschikt de nieuwe tachograaf ook over automatische correctie van de UTC tijden. Zodoende kunnen boetes voor overschrijding bij afwijking tegengegaan worden.

Automatisch importeren van bestuurdersgegevens

De update 0.81.0 van TrustTrack maakt het nu ook mogelijk om de driver-id automatisch te koppelen met de driver module.

Zodra de eerste .ddd file voor een bestuurder is ontvangen door de TrustTrack, zal de driver-id automatisch worden uitgelezen en gekoppeld worden aan de bestuurder module, maar de gebruiker is altijd in staat om de naam te wijzigen. Zo is de data op de bestuurderslijst nog accurater en kunt u uw Fleetassist nog overzichtelijker gebruiken.

TrustTrack blijft naast de nieuwe generatie ook de oude generatie tachograafkaarten en de bijbehorende files ondersteunen. Bent u benieuwd hoe Fleetassist uw organisatie vooruit kan helpen? Kijk hier voor de mogelijkheden.