Als u een auto aanschaft, krijgt u te maken met verschillende belastingen. Bij de aanschaf van de auto betaalt u belasting op personenauto’s en motorrijwielen, voor het gebruik van de auto betaalt u motorrijtuigenbelasting en als u een auto van de zaak voor privéritten gebruikt kan het zijn dat u bijtelling moet betalen.

Belasting op personenauto’s en motorrijwielen

De belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) is de belasting die betaald moet worden als u een nieuwe auto, bestelwagen of motor koopt. Hoeveel belasting betaald moet worden, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Wilt u weten hoeveel belasting u moet betalen over uw nieuwe auto? Dat kan aan de hand van deze tabel van de belastingdienst.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting (MRB) is de belasting die u jaarlijks betaalt voor het gebruiken van de auto. De hoogte van de belasting wordt berekend aan de hand van verschillende factoren: de CO2-uitstoot, het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar u woont. Bij een dieselauto kan het zijn dat er ook nog een fijnstoftoeslag betaald moet worden. Op de site van de belastingdienst kunt u bereken wat de MRB voor uw auto is.

MRB voor elektrische auto’s

Rijdt uw auto volledig elektrisch en is de uitstoot 0 gram CO2 per kilometer? Dan is de auto tot en met 2024 vrijgesteld van MRB. Is de uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer? Dan betaalt u tot en met 2024 de helft van het belastingtarief. In 2025 betaalt u voor volledig elektrische auto’s een kwart van het tarief en voor semi-elektrische auto’s het volledige tarief. Vanaf 2026 betaalt u voor alle auto’s het volledige belastingtarief.

Bijtelling

Heeft u een auto van de zaak en rijdt u daarmee meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaalt u bijtelling over de auto. De belastingdienst ziet uw auto dan namelijk als extra loon, en over loon moet belasting betaald worden. De gereden kilometers houdt u makkelijk bij met het ritregistratiesysteem van Fleetassist. De bijtelling voor auto’s die meer dan 0 gram CO2 per kilometer uitstoten is in 2022 22%. De bijtelling voor auto’s uit 2022 die geen CO2 uitstoten is 16%. Bij elektrische auto’s geldt het tarief van 16% tot een cataloguswaarde van €35.000. Over het bedrag daarboven betaalt u 22%.

Meer info

Wilt u meer weten over de ritregistratie van Fleetassist of over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op.