Iedereen die privé in een leaseauto van de zaak rijdt en daar per jaar meer dan 500 kilometer mee rijdt, betaalt bijtelling. Om het rijden in elektrische auto’s aan te moedigen, rekent de overheid over elektrische auto’s minder bijtelling dan over benzine- of dieselauto’s. Waar u over een auto op benzine of diesel in 2022 22% bijtelling betaalt, is de bijtelling over elektrische auto’s dit jaar slechts 16%. Hierdoor is de keuze voor een elektrische leaseauto een goede keuze voor zowel milieu als portemonnee.

Wat is bijtelling?

Als u privé rijdt in een leaseauto van de zaak, dan ziet de overheid dit als extra loon in natura. Over loon betaalt u belasting, en dus ook over uw leaseauto. Het bedrag dat de overheid als extra loon ziet, hangt af van de waarde van de auto en de brandstof waar hij op rijdt. Stel dat u in een auto met een waarde van €30.000 rijdt die op benzine rijdt. Uw bijtelling is dan 22% en het bedrag dat over een heel jaar bij uw loon wordt opgeteld is 22% van €30.000: 0,22 x €30.000 = €6.600. Per maand wordt er dus €550 extra gerekend waarover loonbelasting betaald moet worden. Stel dat u hier 42% belasting over moet betalen, dan zijn de netto maandlasten van deze auto 0,42 x €550 = €231.

Bijtelling voor elektrische auto’s

De bijtelling van 16% voor elektrische auto’s is alleen van toepassing op elektrische auto’s die 0 gram CO2 per kilometer uitstoten en een cataloguswaarde van maximaal €35.000 hebben. Heb je een duurdere auto? Dan betaal je over het gedeelte boven de €35.000 het volledige bijtellingspercentage van 22%.

Het verlaagde bijtellingspercentage voor elektrische auto’s dat in 2022 geldt, is voor 5 jaar geldig. Na vijf jaar wordt de bijtelling voor de auto opnieuw berekend met de regels die op dat moment gelden.

Bijtelling voorkomen?

Als er met een leaseauto van de zaak minder dan 500 kilometer per jaar privé gereden wordt, hoeft er geen bijtelling betaald te worden. Maar hoe toont u bij de belastingdienst aan dat er minder dan 500 kilometer privé gereden is? Daarvoor heeft u ritregistratie nodig. Fleetassist kan u helpen bij het plaatsen van ritregistratie in alle auto’s van de zaak. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vandaag nog contact op met Fleetassist en wij vertellen u graag over alle voordelen van ons ritregistratiesysteem.